Turecko je země, kterou můžeme ze svého evropského pohledu považovat za bezpečnou zemi, ve které nás nečekají žádné velké nástrahy. Přečtěte si ale pár rad a tipů, jak se vyhnout případným nepříjemnostem nebo nedorozuměním, protože i v Turecku platí „jiný kraj, jiný mrav“.
Oblečení
Všichni se oblékají v podstatě tak, jak jsme zvyklí v Evropě, ale je potřeba brát v potaz vliv Islámu. Ženy se prakticky neodhalují, měly by mít zahalená kolena, vlasy i ramena. Ve velkých městech nebo přímořských destinacích (Turecká a Egejská riviéra) nejsou zvyklosti tak upjaté. V každém případě není nutné chodit zahalený od hlavy až k patě. Na návštěvu mešity si vezměte šátek. U moře volte decentní plavky, nudismus se příliš netoleruje.
Doprava
Místní doprava se neřídí standardními pravidly, tak jak jsme zvyklí. Může působit poměrně chaoticky, Turecko patří k zemím s nejvyšším počtem dopravních nehod. Parkovací místa jsou většinou zpoplatněna. V Turecku se jezdí vpravo jako u nás, platí též přednost zprava. Povolené rychlosti jsou 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec a 120 km/h na dálnicích. Turci na sebe rádi upozorňují intenzivním troubením.
Turecko - přibližná cena dovolené: 7 000 Kč |
Přehled zájezdů: DOVOLENÁ.CZ | INVIA.CZ | BOOKING.COM |
Jídlo a nápoje
Nejoblíbenějším nápojem je čaj, který se podává velmi hořký a silný, a proto je dobré si jej zředit ještě horkou vodou. Káva není tak oblíbená jako čaj, ale rozhodně vypadá jinak než naše lógrová káva, kterou chybně nazýváme „turecká káva“. Vaří se spolu s vodou a cukrem ve speciální nádobě. Dnes už se často od tradiční přípravy kávy upouští a v nabídce se objevuje i klasická rozpustná káva. I když je Turecko islámská země, alkohol je možné v turistických destinacích pořídit. Nejčastější značkou piva je místní Efes, který se vaří jako plzeňské pivo. Co se týká jídla, tak turecká kuchyně se podobá řecké a je možné v ni rozpoznat vlivy arabské a západoevropské. Najdete v ní dostatek masa a zeleniny. Nejoblíbenějším masem je skopové, jehněčí a kuřecí. Pozor, v Turecku nedostanete vepřové maso. Jako přílohu dostanete často rýži, dále bulgur (podobá se kuskusu) a samozřejmě pečivo (turecký chléb ekmek nebo arabská pita). V turistický destinacích si můžete často pořidit u stánku do ruky Borek (houska naplněná mletým masem, sýrem, bramborami) nebo Kebab (obecně jde o označení všech druhů mas, tady je myšleno jako kapsa z tenkého chleba naplněná opečenými kousky masa, zeleninou a přelitá jogurtovou zálivkou).
Další důležité tipy
- Oproti střední Evropě je v Turecku časový posun o jednu hodinu dopředu.
- Zásuvky jsou v Turecku se dvěma kolíky s normou 220 Voltů, raději se vemte adaptér pro spotřebiče s třemi kolíky.
- Nefotografujte žádné vojenské a policejní prostory nebo stavby.
- Voda z kohoutku není vhodná k pití, raději si kupujte vodu balenou.
- Jako cestovní doklad budete potřebovat pas, protože Turecko není členskou zemí EU. Vízum není potřebné.
- Další důležité informace nabízí portál Ministerstva zahraničních věcí ČR.
Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net